icaad london

London May 7th-9th 2018

icaad brussels

Where Is The Line 30th January 2018

Healing Trauma pic and text

 

 

 

 

Healing Trauma
In The LGBTQ+ Community

November 25th 2017

Trauma therapy when working with gender complex clients.

 

Supported by Resort 12

This event was presented by

Beck Gee Cohen and Adela Campbell
at
Royal Garden Hotel, London

We explored the growing areas of development for practitioners and treatment centres as the stigma of being part of the LGBTQ+ community continues to decline, and our clients feel more able to openly discuss their gender and sexuality. 

The essential, not to be missed conversation:

Members of the lesbian, gay, bisexual, transgender and queer community have higher rates of substance misuse than the general population. Daily battles with discrimination and stigma cause high levels of stress that may push them toward drug and alcohol use.

In today’s society, the LGBTQ+ community still experience many obstacles because of their sexual identity.  This includes difficulty in accessing appropriate, equitable substance misuse treatment.  However, through proper understanding and accommodation of LGBTQ+ care principles, substance misuse treatment can be successful.

New skills and ideas were threaded throughout, and we got an overall better understanding of where we need to adapt our care  - from first phone call to discharge,  aftercare and beyond.

We explored the benefits of being informed, self-aware clinicians in this area, in order to better serve our clients from the LGBTQ+ community. 

The workshop

The day featured presentations and experiential sessions that looked at traumas and complexities specifically for the Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer communities as individual subcultures.

New skills and ideas were threaded throughout the day, in order to develop a better understanding of how we could adapt and improve care for the LGBTQ+ community presenting within services - from first phone call to discharge, aftercare and beyond.

Professionals who attended the day left better prepared to ethically and empathetically engage with client’s needs. 

An ‘information area’ was also be facilitated, where professionals were able to exchange and obtain knowledge about one another in order to provide a seamless continuum of care, including how and where to signpost and refer clients.

 

Full attendance at this workshop generated 6 hours Continuous Professional Development Credits.

About the Session

The programme combined presentations, experiential and collaborative work, where the focus was on peering beneath the umbrella of the “LGBTQ+ label”, looking instead at specific traumas and complexities, specifically for the Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer communities as individual subcultures.

The expectation of this unique workshop was to create a safe space where all stigma is left at the door. An environment where the unsaid can be expressed without judgement and lead to a healthy conversation driven by the understanding that many of us, regardless of culture, gender, or nationality may have experienced relational trauma issues.

This enabled professionals to leave better prepared to ethically and empathetically engage with their clients needs. 

We also provided an information area where professionals were able to exchange and obtain knowledge about one another in order to facilitate a seamless continuum of care with new data as to where and how to signpost and refer their clients. 

 

Learning Objectives Achieved

• Obtain and refresh information surrounding up to date International LGBTQ+ developments.
• Explore and understand implications within each specific LGBTQ+ sub culture.
• Learn the varied trauma implications related to each subculture.
• Create culturally specific therapeutic interventions in treating trauma.
• Identify common therapy missteps and obtain knowledge of how to repair the client relationship.
• Understand the LGBTQ+ specific intersections of trauma with health, spirituality, mental health and maladaptive coping skills.

 

 

Schedule

Loading
09:00
  1. York Suite
    30 mins
    A selection of tea, coffee and pastries will be served on arrival.
09:30
  1. York Suite
    60 mins
    An introduction by Beck Gee-Cohen.
10:30
  1. York Suite
    30 mins
    Comfortability exercise.
11:00
  1. York Suite
    60 mins
    Gay Community Addressing Masculinity in gay culture Addressing chemsex use and how it relates to trauma & recovery Gay men are more often to report childhood experiences of peer and familial ridicule ...
12:00
  1. 60 mins
13:00
  1. York Suite
    30 mins
    Lesbian Community Prevalence of childhood trauma in lesbian community is found between 14-70% with mean at 43% across 7 studies.  Multiple authors note lesbian women and bisexual women are less accoun ...
13:30
  1. York Suite
    30 mins
    Bisexual Community Invisibility in the bisexual community (both amongst heterosexual & homosexual communities)  Highest rates of addiction in the bi community over lesbian/gay There are more bisexual ...
14:00
  1. York Suite
    30 mins
    Understanding bias.
14:30
  1. York Suite
    30 mins
    Refreshments and an opportunity to network.
15:00
  1. York Suite
    60 mins
    Transgender Community Understanding Language & pronouns Understanding the full spectrum of transgender populations including gender non- conforming and non-binary individuals 41% of transgender people ...
16:00
  1. York Suite
    15 mins
    Afternoon tea.
16:15
  1. 45 mins
    Gender diversity in clinicians.
17:00
  1. 30 mins
    Your chance to ask Adela and Beck any questions that may have arisen during the day's session.

Spotlight Event Sponsors

Spotlight Event Sponsors

Loading
1 Results